Blockad mot skogsskövling

I fredags startade en aktion mot Sveaskogs avverkning inom koncessionssamebyarna Ängeså och Tärendös renbetesområden, i Pajala och Överkalix kommun. Vägar har blockerats och aktivister har belägrat sig på och omkring avverkningsmaskiner. Skyddande av naturskog, stopp på avverkningar och avkolonialisering av Sápmi är krav som förs fram. Offensiv har talat med några av aktivisterna som är på plats.

Foto: Extinction Rebellion Sverige

Skogsupproret, en förgrening från Extinction Rebellion tillsammans med samiska aktivister som inriktat sig på aktivism för skyddandet av naturskogar, står bakom blockaden. På andra sidan står statligt ägda Sveaskog som under året varit under stark press från inte minst samiskt håll men även från miljö- och klimatrörelsen. I skrivande stund hålls två blockader vid Juoksuvaara och Paharova, där Sveaskog tillfälligt stoppat försöken till avverkning under helgen men sagt att arbetet återupptas på måndag.

Offensiv har pratat med Sofia Olsson och Linus Eriksson som är på plats och deltar i blockaden där vägar spärrats av och maskinerna blockeras fysiskt av aktivister, vissa har även belägrat sig uppe i träden. Både Sofia och Linus beskriver situationen som stabil och humöret hålls uppe bland aktivisterna. Sofia berättar om hur aktivisterna håller möten på plats för att diskutera strategi och taktik, vilket behövs då Sveaskog försökt ta hjälp av polis för att stoppa blockaden. 

Polisen har varit på plats men inte lyckats störa aktionen, de har tagit en del av vårt material men inte rivit våra blockader. Sveaskogs utsända fotade och försökte få polisen att ingripa så mycket som möjligt, berättar Linus.

Arbetsledare från Sveaskog har varit på plats vid både Juoksuvaara och Paharova, vid ena blockaden vägrade de prata med oss utan vände sig bara till polisen. Det var en intensiv stämning och med hård ton, säger Sofia.

Sofia berättar att skogsbruket som bedrivs idag är ohållbart både ur klimatsynpunkt och för renskötseln, alltifrån ekosystemens påverkan på vatten till skogens bindande av koldioxid. Men även hur de samråd som Sveaskog ska hålla med samebyar inte tas på allvar.
Linus anser att aktionen är viktig för att det dels rör frågan om kolonialism och samers rätt till markerna. Men även att det är en miljö- och klimatfråga då vi har väldigt lite naturskog kvar i Sverige.

En annan aktivist från Skogsupproret som deltagit i aktionen är Henrik Andersson, renskötare från Gällivare skogssameby. Henrik menar att en viktig fråga för renskötare är samråden med Sveaskog som idag inte fungerar. Dessutom informeras bara koncessionssamebyarna, de får inte samråd trots påtryckningar.

Det är samråd på samebyarnas marker och sedvaneområden, men det är inte så att vi kan säga nej. Om det är viktiga områden för oss så måste de kunna skonas.

Sveaskog duckar i media och menar att aktionerna inte handlar om de områden som blockeras utan är en del i en kampanj för att väcka debatt om svenskt skogsbruk. Dessutom menar Sveaskog att området vid Tärendö och Ängeså koncessionssamebyar inte är naturskog utan produktionsskog.


Uppdatering: under måndag kväll meddelades en delseger via Skogsupprorets facebook, där en skördare lämnade ett av områdena med manskapsboden på släp.

Uppdatering: tisdag morgon går polisen in i blockaden vid Paharova och river en näverkåta som slagits upp som en del av vägblockaden. Polisen släpar bort aktivisterna som är vid eller i kåtan. En person försöker skydda kåtan genom att klättra upp på den.


Kraven som Skogsupproret riktar till Sveaskog är att:

  • Stoppa skogsmissbruket.
    Stoppa avverkning av all kvarvarande naturskog, upphör med kalhyggen i skogsbruket och låt trädplantager åter utvecklas till levande, artrika ekosystem.
  • Avkolonialisera Sápmi.
    Skogsbruk som påverkar traditionella samiska renbetesmarker, jaktmarker och fiskevatten ska endast ske med samiskt medgivande, och mark i Sápmi som stulits av staten ska i efterhand återlämnas till samisk förvaltning.

Raymond Stokki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s